Stressmanagement op de Werkplek

Management
Management
#
min leestijd
1
min speeltijd

Stressmanagement op de Werkplek

Stressmanagement op de Werkplek
Geschreven door:
Timothy Leerdam
Gepubliceerd op:
30/1/2024

Volgens TNO's 'Factsheet werkstress, burn-out en verzuim' is stress beroepsziekte nummer 1. Stress heeft dus veel invloed op de mentale en lichamelijke gezondheid van medewerkers. Ondanks dat zijn er ook praktische tips over hoe je stress kunt voorkomen: 1. Wanneer het zich aandient en 2. Hoe stress te verminderen als het al is ontstaan. In deze blog nemen we je mee met wat praktische tips.

  1. Bewustwordingen Erkennen: Je kunt iets niet aanpakken wat niet erkend wordt. Vaak wordt, om het hoofd boven water te houden, stress nauwelijks erkend of zelfs onderdrukt, wat het alleen maar verergert. Het is belangrijk om bewust te worden van de stress die jouw medewerkers ervaren. Als eerste is het waardevol dat medewerkers erkennen dat ze 1. stress hebben en 2. leren ontdekken wat de triggers zijn die de stress veroorzaken.
  2. Ademhalingstechnieken: Ademen... Sta even stil terwijl je dit artikel leest en let op je ademhaling. Is die hoog en gehaast of adem je rustig van en naar je buik? Je kunt oefenen met de dag beginnen door een paar keer eenvoudig goed in en uitte ademen vanuit de buik. Dit zorgt ervoor dat je hartslag daalt. Je geeft je lichaam zo het signaal dat het kan ontspannen. Tegelijkertijd breng je meer zuurstof in je lijf en verwijder je zuurstofarme koolstofdioxide uit je lichaam. Dit zou je zelf kunnen doen wanneer je bijvoorbeeld wakker wordt, of je zou dit als team kunnen doen voordat de dag start.
  3. Tijdbeheer en even niksen: We kennen het. Je wilt afspreken met die ene vriend of vriendin. Jullie leggen de agenda's naast elkaar en de eerstvolgende plek is pas over drie maanden. Helemaal niet gek; we zijn het als Nederlanders zo gewend om alles vast te plannen. Dit kan op het werk ook voordelen hebben. Stress kun je namelijk flink terugdringen door als organisatie realistische doelen en prioriteiten testellen. Daarnaast is het net zo belangrijk om ook momenten in te bouwen om even niets te doen, bijvoorbeeld door lekker voor je uit te staren. Het klinkt tegenstrijdig, maar dit verhoogt juist de productiviteit.
  4. Gezonde Levensstijl: Tamy Moyo zegt het goed in haar liedje “Your Body is a Temple.” Goed voor je lichaam zorgen is ook goed voor je mentale gezondheid. Het is een mix van gezonde voeding, beweging (sport, yoga, of een boswandeling wanneer er al sprake is van stress), voldoende slaap en het hebben van sociale contacten. Aan al deze knopjes kun je draaien om ervoor te zorgen dat stress vermindert. Maar balans is hier het juiste keyword. Draai je te veel aan één knop, dan gaat dit ten koste van een andere.
  5. Communicatie en Ondersteuning: Zoals we in het eerste puntje hebben besproken, zijn erkenning en bewustwording erg belangrijk. Als organisatie, maar ook als afdeling, manager of medewerker, is het goed om een veilige plek te creëren om hier eerlijk en open over te kunnen communiceren. Stress kan soms als iets taboe aanvoelen, als iets wat plaatsvindt wanneer medewerkers niet genoeg hun best doen. Maar allesbehalve dit is waar. Onderzoek wijst uit dat bij organisaties waar medewerkers open over lastige thema’s kunnen praten, ook het verzuim en de stress verminderen. Open communicatie is dus essentieel. Dit bevordert het welzijn van het gehele team en uiteindelijk ook de organisatie.
  6. Persoonlijke en teamcoaching: Coaching kan een hele effectieve tool zijn in het terugdringen van stress bij teams maar ookbij teamleden. In deze vertrouwde setting wordt er een ruimte gecreëerd waarbij er gesproken kan worden over wat de triggers van stress zijn, maar vooral overwat er gedaan kan worden om stress terug te dringen. Deze op maat gemaakte aanpak zorgt voor resultaat daar waar het nodig is.

CYCoaching biedt bij alle bovenstaande onderwerpen ondersteuning en werkt met erkende partners om teams en teamleden te ondersteunen bij het fysiek en mentaal gezond worden en gezond blijven. Of het nu gaat om yoga, ademwerk, ijsbaden, etc.

Blijf op de Hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates, exclusieve tips en meer rechtstreeks in je inbox.

Door op Aanmelden te klikken ga je akkoord met onze Privacyverklaring.
Hartelijk dank! Je inzending is ontvangen!
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden van het formulier.